Dubbelzorgvragers

Het verbeteren van de zorg voor mensen met een dubbele zorgvraag. Daarvoor wordt er gezocht naar meer verbinding, samenwerking regionaal organiseren en inhoudelijke verdieping faciliteren met als resultaat: een gerichte en sluitende (keten)aanpak en interventies te ontwikkelen en te implementeren voor Dubbelzorgvragers in de Ouderenzorg, resulterend in een gemeenschappelijke interventie voor de GGZ en VVT.

De afgelopen jaren is er een toenemende zorgvraag voor cliënten waarbij sprake is van een combinatie van (chronische) psychiatrische, psychogeriatrische en somatische zorgvragen oftewel cliënten met een dubbele zorgvraag, kortweg ‘dubbelzorgvragers’. Het risico bestaat dat deze mensen 'tussen wal en schip' vallen omdat er gerichte expertise ontbreekt. Als dit gebeurt betekent dat ze niet de juiste zorg, ondersteuning en begeleiding op de juiste plek en door juiste medewerkers krijgen. Het zijn immers mensen die zorg, ondersteuning en begeleiding nodig hebben uit minimaal twee verschillende domeinen. De verwachting is dat het aantal Dubbelzorgvragers zal toenemen en daarom is er bij zorgorganisaties en professionals behoefte aan meer verbinding en verdieping met betrekking tot deze relatief nieuwe  doelgroep. Verbinding  in  een  vorm  van  structurele  samenwerking  en  verdieping  door bestaande kennis te bundelen en gezamenlijk door te ontwikkelen naar gerichte expertise voor dubbelzorgvragers.

Een integrale visie op Dubbelzorgvragers, een triage-instrument wat de standaardisatie van de handelwijze van professionals die betrokken zijn bevordert, een regionaal expert-team om zich te buigen over casuïstiek met als doel diagnose, zorgvraagverheldering en indicatiestelling, observatiebedden om een match met intramurale zorg te optimaliseren en een kader voor personele inzet en omgeving.

Wat levert het project op?

Processen worden efficiënter doordat zorgmedewerkers minder tijd nodig hebben voor het bepalen van wat de cliënt nodig heeft en uiteindelijk de juiste zorg op de juiste plek gerealiseerd worden. Hierdoor houden de zorgmedewerkers meer tijd over voor het verlenen van zorg aan de cliënt.

Er wordt zichtbaar waar de behoeftes liggen bij de cliënten aan specialistische consultatie en ondersteuning.

Het expertteam draagt bij aan het doel om de juiste zorg op de juiste plek te realiseren. Ze adviseren zorgprofessionals over een goede match tussen zorgvraag en zorgaanbod van de cliënt met een dubbele zorgvraag. Het gevolg van het expertteam is dat er meer samenwerking is tussen verschillende expertises en dat kennis wordt gedeeld. Hierdoor kan de zorgverlening naar een hoger niveau getild worden en kunnen zorgaanbieders beter bepalen wat de cliënt nodig heeft. Daarnaast bevordert het triage instrument de standaardisatie van de handelswijze van professionals die hierbij betrokken zijn.

Voortgang project

De pilots starten in 2022.