Gezamenlijke inzet specialist ouderengeneeskunde

De zorgvraag stijgt en wordt steeds complexer. Daarmee stijgt ook de behoefte naar voldoende kennis en expertise op het gebied van complexe ouderenzorg voor zorgorganisaties danwel in de keten. Denk hierbij onder andere aan huisartsen die vooral hoofdbehandelaar zijn voor deze groep cliënten die geclusterd wonen (meestal met een WLZ-indicatie, exclusief behandeling). Een Specialist Ouderengeneeskunde die vanuit het kwaliteitskader VVT de gehele week inzetbaar is, is voor veel kleinschalige zorginstellingen onbetaalbaar.

Duurzame oplossing

Daarom is er in dit project gezocht naar een duurzame oplossing om dit probleem aan te pakken én waarmee ook wordt voldaan aan het kwaliteitskader. Hierin is opgenomen dat een Specialist Ouderengeneeskunde (SO) 24/7 beschikbaar en oproepbaar moet zijn bij kleinschalige wooninitiatieven. Belangrijk uitgangspunt daarnaast is dat de kwaliteit van zorg behouden blijft of zelfs stijgt, samenwerking in de regionale ketenzorg wordt bewerkstelligd en de kosten afnemen of gelijk blijven.

Opzet project

Het project zet in op het “white-label-model’, een principe waarin één overkoepelende behandeldienst in naam van Ouderengeneeskundepraktijk Parkstad 24/7 medische behandeldiensten verleend, afgestemd op de visie en uitgangspunten van elke zorgorganisatie. Een belangrijke voorwaarde om dit succesvol toe te passen, is dat zorgorganisaties inzetten op eenduidige triage, stepped-care-model, systeemkoppelingen en inzet van zorgtechnologie (smart glasses). Dit bewerkstelligt een continue leercurve bij medewerkers en huisartsen. 

Doelstellingen project

Het project beoogt twee belangrijke doelstellingen:

  • A: Een samenwerking aangaan waarin de deelnemende zorgorganisaties gezamenlijk de SO-zorg organiseren. En om een 24/7 beschikbaarheid van een Specialist Ouderengeneeskunde te kunnen garanderen.
  • B: In tweede instantie is het de bedoeling om afhankelijk van stap 1, gezamenlijk met verschillende ketenpartners in de regio tot afspraken/ samenwerkingen/ oplossingsrichtingen te komen, waarmee recht wordt gedaan aan de eisen uit het kwaliteitskader verpleeghuiszorg. In samenwerking met elkaar kunnen vervolgvraagstukken zoals organisatie- en/of domeinoverstijgende samenwerking - waaronder het inrichten van ANW-diensten en/of andere wettelijke kaders opgepakt worden. Met als stip aan de horizon: behandeldiensten als nutsvoorziening.

Voordelen

Wanneer zorgorganisaties daadwerkelijk de samenwerking aangaan en één partij contracteren die 24/7 een SO kan leveren, kunnen bovenstaande voordelen worden gerealiseerd.

Huidige stand van zaken

2021 heeft laten zien dat doelstelling A gerealiseerd is en er meerdere zorgorganisaties interesse hebben getoond en zijn ingestapt in dit project. De looptijd in 2022 zal gericht zijn om doelstelling B te realiseren. De afgelopen tijd stond in het teken van het optimaliseren van de samenwerking en bijbehorende bedrijfsvoering, het aan laten haken van geïnteresseerde zorgorganisaties en de inzet van (zorg)technologie - onder andere de Smart Glass en systeemkoppelingen.

Diverse trainingen hebben plaatsgevonden voor zorgprofessionals van de verschillende zorgorganisaties en huisartsen, maar ook voor en door SO's. In samenwerking met zorgverleners en behandelaar OGP is een pocketversie ontwikkeld ten behoeve van triage. Deze overzichtelijke pocketversie is voor iedere medewerker/nieuwkomer beschikbaar.

Daarnaast is dit project inmiddels opgenomen als 'goed voorbeeld' in het inkoopdocument CZ 2021- 2023. Dit heeft onder andere geleid tot een presentatie vanuit Actiz aan hun leden KSW (kleinschalig wonen) en vanuit Waardigheid en Trots voor de landelijke netwerkbijeenkomst over duurzame medische dienst. Meer hierover is te zien in deze video. Het vervolg van dit project in 2022 richt zich op de doelmatige inzet van zorgprofessionals in de regio, slimmer te werken door middel van samenwerking en op deze wijze de huidige zorg- en medische capaciteit optimaal te benutten. Dit vanuit de visie organisatie-overstijgende en regionale samenwerking, of zelfs domein-overstijgende samenwerking.

Extra update: brede toegankelijkheid

Deelnemers van het project zien duidelijk de toegevoegde waarde van de Specialist Ouderengeneeskunde. Iedere kwetsbare oudere, ongeacht de woon-leefsituatie, zou toegang moeten hebben tot deze zorg. Een vervolg op dit project richt zich dan ook op deze brede toegankelijkheid. Door de krapte op de arbeidsmarkt en sterke vergrijzing vraagt dit om zorg op een andere wijze te organiseren. 

Meerdere partijen, zoals Stichting De Keerderberg, Vivantes en Zorgcentrum Bergweide, hebben interesse getoond in de verdere uitrol van het project, zodat deze doelstelling behaald kan worden.