Spraakgestuurd ECD

Het project Spraakgestuurd ECD is een project onder acht zorginstellingen in Zuid-Limburg. Tijdens het project is onderzoek gedaan naar de toepassingsmogelijkheden van spraakgestuurd rapporteren in het ECD tijdens verschillende pilots. Het doel van het project is dat zorgmedewerkers straks niet meer achteraf rapportages moeten typen op het kantoor maar deze voortaan direct (liefst op de kamer bij de cliënt) kunnen inspreken op een tablet of smartphone.

Het Spraakgestuurd ECD zal bijdragen aan tijdbesparing van het rapportageproces en daarnaast kan het de kwaliteit van rapporteren verbeteren op onder andere het gebied van tijdigheid en volledigheid. Hierdoor is er minder tijd nodig voor het rapporteren en kan er meer tijd in de client gestoken worden. Dit project was er op gericht om te onderzoeken of met deze spraaktoepassing deze voordelen haalbaar waren. Dit pionier project is daarnaast ook bedoeld als katalysator voorandere spraaktoepassingen in de Care conform de visie van de stuurgroep.

Het spraakgestuurd ECD is een middel dat als doel heeft om:

  • Efficiënter te werken
  • Datakwaliteit mogelijk te verbeteren
  • Het werkplezier te verhogen
  • De zorgmedewerker meer tijd over te laten houden voor directe zorgtaken

Voortgang

Tijdens de pilots voor het spraakgestuurd ECD ervaarden de kartrekkers de voordelen ervan maar de overige leden van de pilot-teams niet/onvoldoende. De reden is dat het geen “Plug & Play“ project is maar dat doorzettingsvermogen van de medewerkers nodig is om de voordelen uiteindelijk te ervaren. Dat laatste bleek erg lastig, zeker ook omdat Corona regelmatig de kop opstak tijdens de pilots. 

Om de voordelen aan te tonen zou het samenwerkingsverband grotere pilots moeten doen. Tijdens de eerste pilots bleken de randvoorwaarden niet op orde. Voor een vervolg op grotere schaal moet vooraf duidelijk zijn dat de randvoorwaarden op orde zijn. Dit betreft:

  • Technische randvoorwaarden: 
    Tijdens de meeste pilots werd de koppeling van de App met het ECD verkregen middels een “workaround”, die niet toekomst vast is. Voor een vervolgstap is een toekomst vaste oplossing rand voorwaardelijk. 
  • Financiële randvoorwaarden: 
    Bij positieve evaluatie van pilots moeten de licentiekosten akkoord zijn voor eventuele organisatie-brede implementatie. Dus voorafgaand aan grotere pilots moeten de kosten inzichtelijk zijn.
  • Corona moet onder controle zijn zodat gemotiveerde teams de ruimte hebben om met deze pilots bezig te zijn en niet worden geremd.

Wat levert het op?

Processen worden efficiënter doordat zorgmedewerkers minder tijd nodig hebben met het registeren van cliëntgegevens en daardoor meer tijd overhouden voor het verlenen van zorg aan de cliënt.  

Een verbetering van de datakwaliteit doordat informatie rechtstreeks vastgelegd wordt in de spraakapplicatie op basis van het cliëntgesprek. De tijdsbrug tussen de overdracht van de informatie en de registratie van informatie wordt hierdoor weggenomen. ​

Zorgmedewerkers hebben hart voor de zorg. Deze spraakapplicatie biedt de zorgmedewerker de mogelijkheid om minder tijd te reserveren voor de registratie en administratie van zorgtaken en meer tijd te besteden aan het daadwerkelijk zorg leveren. Dit heeft tot gevolg een toename van het werkplezier.