Deel dit:

Een vernieuwend en flexibel onderwijsconcept moet de personeelstekorten in de Zorg fors verminderen en mogelijk zelfs oplossen.

Drie Zuid-Limburgse zorggroepen, te weten Vivantes, Meander en Mosae, starten in april met Expeditie Zorg Zuid-Limburg. Dit opleidingstraject maakt het voor zij-instromers en doorstromers in de Zorg mogelijk om sneller en gemakkelijker een erkend MBO-diploma Verzorgende IG/MZ of Verpleegkundige te behalen.

De route zal bestaan uit verschillende leervormen: Face-to-face en praktijkonderwijs in combinatie met een flexibele en persoonlijk in te richten digitale leeromgeving. Hierbij is niet alleen school opleider, maar bieden ook bedrijven hun specifieke kennis aan.

One size does not fit all

In tegenstelling tot de reguliere one size fits all onderwijs systemen volgt iedereen binnen dit concept, vanaf de zesde week, zijn eigen weg. Binnen het praktijkgedeelte volgt elke student, binnen de eigen organisatie, vijf weken het programma Welkom in de Zorg. Na deze introductie is de student volwaardig inzetbaar op de werkvloer en kan deze altijd terecht bij een vaste, speciaal hiervoor opgeleide, persoonlijk begeleider. Vanaf week zes volgt de student, naast een vaste collegedag, een te personaliseren digitale leerweg. Personalisatie is mogelijk doordat de presentatie van de leerstof zich aanpast aan de leervoorkeur van de student. Ook zijn veel modules in eigen tempo en volgorde te behandelen en te toetsen. Wie medisch rekenen een makkie vindt, kan daarin meteen examen doen. Zo is versnelling mogelijk en volgt iedereen toch alle verplichte onderdelen.

Het werkt!

Dat het werkt blijkt uit ervaringen met de pilot die april 2019 is gestart in Gelderland. De strategische samenwerking tussen onderwijsorganisaties ROC Rivor en Avans+ en zorgorganisatie Santé Partners, resulteert in een contente bedrijfsvoering, omdat vacatures sneller en naar tevredenheid worden ingevuld. Daarnaast blijken de studenten ook meer tevreden dan studenten uit het reguliere onderwijs, omdat de lesstof volledig is aan te passen aan de eigen leerstijl en -voorkeur.

Aantrekkelijk voor zij-instromers

Kandidaten hoeven geen relevante werkervaring te hebben, maar worden vooraf getoetst op motivatie, cognitieve capaciteiten en verworven competenties. In gemiddeld twee jaar tijd kunnen zij een erkend diploma behalen, waarvoor via de reguliere weg al gauw drie tot vier jaar nodig zijn. Bijkomende voordelen: Het startsalaris ligt hoger dan in reguliere Beroeps Begeleide Leerwegen en er is een baangarantie bij gebleken geschiktheid.

Om de werving te starten voor de eerste groep, waarin plek is voor circa 30 studenten, houden de drie zorgaanbieders inspiratiebijeenkomsten. Vivantes in Geleen opent op 29 januari haar deuren, Meander in Landgraaf op 30 januari en in Maastricht kunnen geïnteresseerden bij Mosae terecht op 4 februari. Na deze eerste groep, die start in april, kan er op elk moment, individueel, worden ingestapt. Ook daarin is het traject vernieuwend.

Lees alles over Expeditie Zorg Zuid-Limburg op Zorgnet Limburg.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben

Bedankt voor je aanmelding.