Deel dit:

Behoud is een belangrijk, actueel thema in de zorg. Onderwerpen als vitaliteit en duurzame inzetbaarheid vragen nu, meer dan ooit, onze volle aandacht gezien de onrust rondom het Corona-virus en de onzekerheden die we hierdoor ondervinden richting de toekomst.

Zorgen voor anderen zit in de genen van onze zorgprofessionals. Maar hoe zorgen ze goed voor zichzelf? En hoe faciliteer je hen om regie te nemen op hun eigen vitaliteit? Pergamijn zette met het programma Fit, Vitaal en in Balans in op verlichting van werkdruk en verbetering van werk-privé balans. 'Met een verdiepingsonderzoek wilden we op drie niveaus inzicht geven en aanzetten tot actie. Het bracht een belangrijke dialoog op gang. Het medewerkersonderzoek in 2018 was een wake-up call. De verdieping zorgde ervoor dat we meer inzicht kregen en belangrijke thema's en doelen voor de komende jaren konden vaststellen,' vertelt Lonneke Bosch, strategisch HRM adviseur.

Na het invullen van de vragenlijst, die op maat werd samengesteld door onderzoeksinstituut SKB en Pergamijn samen, ontvingen medewerkers direct een persoonlijk advies op maat. Zij zagen in één oogopslag hoe het was gesteld met hun gezondheid, vitaliteit en psychosociale belasting. Met dit advies kon worden geshopt in de online Werkwinkel van Pergamijn. 'Medewerkers, maar ook teams, hebben toegang tot informatie, producten en diensten als een werkplekadvies, bezoek aan het spreekuur van de inzetbaarheidscoach, vouchers voor mindfulness, fiscaal aantrekkelijk sporten en workshops. Er kwamen belangrijke gesprekken op gang, waardoor opeens gebruik werd gemaakt van hulpmiddelen die al langer beschikbaar waren, maar nog veel te weinig werden ingezet. Het leverde ook andere gesprekken en overpeinzingen op: Zit ik nog wel op de juiste plek? Misschien moet ik toch ouderschapsverlof gaan opnemen.' Teams kregen via TeamUp inzicht in de vitaliteit van het eigen team en konden met de resultaten aan de slag. Maar liefst 42 teams namen deel aan de workshops van Buro Veranders. Deze workshops zijn gefinancierd met ESF subsidie voor duurzame inzetbaarheid.

Vitaliteit is...
zorgen dat medewerkers ook goed voor zichzelf zorgen.

Ook op het niveau van de organisatie werd een en ander helder. 'We zijn ons nu nog bewuster van de beleving van agressie en de impact die dit kan hebben op het functioneren van medewerkers. Door een verschuiving in onze doelgroep is dit thema actueler geworden. We hebben het daarom voor 2020 en 2021 bewust hoog op de agenda gezet. De organisatie is platter geworden, waardoor meer verantwoordelijkheden nu bij teams en medewerkers liggen die dit 'even erbij' moeten doen. Een voorbeeld hiervan is roosteren. 'Hoeveel tijd kost dit een medewerker eigenlijk? Dit gaan we kwantificeren en eveneens hoog op de agenda zetten.'

Bedenk het niet zelf!

Het verzuimpercentage is een half procent gezakt sinds de start van Fit, Vitaal en in Balans. 'Dat is een goed begin, want de sector laat nog steeds een stijging zien. Belangrijk is dat we de dialoog op gang hebben gebracht en luisteren naar ideeën van medewerkers. Dat is meteen een tip voor andere organisaties: bedenk 't niet zelf! De uitkomst van het onderzoek is voor ons een bevestiging dat we op de goed weg zijn. Het welzijn van onze medewerkers staat hoog op de agenda. Goed werkgeverschap is een belangrijke tool in het behoud van gezonde en vitale medewerkers!'

Exclusief aanbod Zorg aan Zet - FIT® Methodiek
FIT® staat voor Functioneringsgesprekken In Teamverband en is een alternatief voor de klassieke vorm van functioneringsgesprekken. Omdat wij als Zorg aan Zet geloven in deze methodiek bieden wij exclusief voor al onze deelnemers een gratis pilot aan, gefaciliteerd door een gekwalificeerd en getrainde facilitator. Er is nog plek voor enkele organisaties, dus wees er snel bij, want vol = vol!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben

Bedankt voor je aanmelding.