Deel dit:

Raymond Clement, bestuurder van MIK & PIW Groep

Wat staat de sector zorg en welzijn dit jaar te wachten? Wat wordt de belangrijkste opdracht? We blijven positief en richten het vizier op de toekomst. In deze serie laten we zien hoe zorg- en welzijnsorganisaties in Limburg zich voorbereiden op de wereld van morgen. Vandaag deel 4: Raymond Clement, bestuurder van MIK & PIW Groep, de organisatie voor kinderopvang en sociaal werk in Maastricht-Heuvelland en de Westelijke Mijnstreek.

Hoe kijkt u terug op 2020?

“Los van alle ellende die corona heeft gebracht, heb ik het afgelopen jaar iets heel moois zien ontstaan in onze organisatie. Dan heb ik het over de power bij medewerkers, een bijna grenzeloze saamhorigheid en onverzettelijkheid. Vanaf het moment dat het virus in maart uitbrak, stonden onze mensen in de frontlinie om hun belangrijke werk te doen. Midden in de samenleving, waar we de verbinding met onze partners bovendien verder hebben versterkt. Kortom: toen de nood aan de man was, stonden we er en deden we het goede. Daar ben ik ongelooflijk trots op.”

Wat wordt de belangrijkste opdracht de komende tijd?

“Onze strategie voor de komende zes jaar hebben we in één woord vervat: KANSKRACHT. Wij vinden dat ieder mens, jong of oud, het recht heeft zijn kansen te verzilveren. Als professionele organisatie in de kinderopvang en het sociaal werk zetten wij onze kennis en kunde in om daarbij te helpen. Voor ons betekent dat: midden in de wijk zijn, dichtbij de mensen en onze maatschappelijke partners. Daar bouwen we vanuit het hart, en dus zonder winstoogmerk, mee aan een wereld waarin iedereen zijn kansen kan benutten.”

“Ik vind dat we met z’n allen nog wel wat trotser mogen zijn op wat we doen. We zijn het zand tussen de knikkers. Als verbindende schakel leveren we fantastisch werk en maken we de samenleving sterker."

Zijn er genoeg professionals om die missie te laten slagen?

“Op dit moment lukt het aardig om onze vacatures goed ingevuld te krijgen. Maar dat kan morgen bij wijze van spreken weer anders zijn. De wereld en dus ook de arbeidsmarkt veranderen zo snel dat we als sector niet achter kunnen blijven. Er staat een andere generatie arbeidskrachten aan de poort. We kunnen niet meer wachten totdat de leerlingen van school komen, wij moeten al op school zijn zodra zij met hun opleiding beginnen. Omgekeerd geldt hetzelfde: het onderwijs moet meer dan ooit naar de praktijk. Samen ontwikkelen wordt het credo. Daarbij zetten we sterk in op werkplekleren. Leren in de praktijk, zo dicht mogelijk aansluitend bij iemands persoonlijke kennis en competenties en de behoeften van de arbeidsmarkt.”

Welke innovaties komen hier uit voort?

“Als experiment gaan we dit jaar samen met ouderenzorgorganisatie Envida in Maastricht 10 pedagogisch medewerkers omscholen tot zorgmedewerkers op niveau 3. Eenzelfde aantal zorgkrachten wordt omgeschoold tot pedagogisch medewerker. De nieuw opgeleide krachten gaan deels in de kinderopvang en deels in de ouderenzorg werken. Zo kunnen we in deze tijden van personele krapte veel flexibeler inspelen op de behoeften van de arbeidsmarkt. Een verrijking voor alles en iedereen.”

Daarnaast zetten we nadrukkelijk in op ‘interprofessionele samenwerking’, een innovatieve manier van samenwerken rond de GGZ-problematiek in de wijk waarbij we ook nadrukkelijk het onderwijs betrekken.”

Hoe ziet u de rol van Zorg aan Zet rond dergelijke innovaties?

“Ik zie Zorg aan Zet als een baken, een vuurtoren. De plek waar ik naar toe kan met mijn ideeën maar ook ideeën kan zien. Waar ik collega’s tref met dezelfde blik op de wereld die over hun eigen grenzen heen durven kijken.”    

Wat wilt u de sector Zorg en Welzijn graag toewensen in 2021?

“Ik vind dat we met z’n allen nog wel wat trotser mogen zijn op wat we doen. We zijn het zand tussen de knikkers. Als verbindende schakel leveren we fantastisch werk en maken we de samenleving sterker. Begrijp me goed: daar hoeven we onszelf niet voor op de borst te kloppen, maar daar mogen we best even bij stilstaan. Ook als verbinder kun je het verschil maken.”

Volgende week sluit Roger Ruijters, bestuurder bij Envida, deze reeks af met zijn visie op de toekomst.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben

Bedankt voor je aanmelding.