Deel dit:

Corona heeft álles veranderd. Voor iedereen. Hoewel de aandacht in de media vooral uitgaat naar de zorghelden in de fontlinie, zien wij dat ook in andere functies de werkdruk en de invulling van de dagelijkse werkzaamheden van de ene op de andere dag totaal zijn veranderd.

'Nadat we van de eerste schrik zijn bekomen, merk ik dat medewerkers en leidinggevenden nu vooral behoefte hebben aan eenduidige kaders vanuit HRM. Gegeven de omstandigheden is dat soms echter onmogelijk. Er is bovennormaal sprake van maatwerkafspraken, die veelal afhangen van de ernst van de situatie en omstandigheden,' omschrijft Loek Kurvers, HR-manager in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond, de huidige situatie in zijn werk.

'Moeten we komen schrobben?'

'Een voorbeeld: Mensen die op de IC werken kunnen nu geen verlof nemen, terwijl medewerkers in andere ziekenhuissectoren dat wel mogen. Onder normale omstandigheden mag hierin geen verschil worden gemaakt. Dit moet goed worden gemotiveerd naar medewerkers en dat vraagt om stevig leiderschap.' Loek herinnert zich nog goed hoe hij reageerde op de eerste persconferentie op 9 maart, waarin premier Rutte begon over voetzoenen en elleboogstoten. 'In al mijn naïviteit dacht ik nog, waar gaat dit over? Enkele dagen later echter draaide de crisisdienst binnen het Laurentius op volle toeren en was het, ook binnen HRM, alle hens aan dek. De eerste weken stonden vooral in het teken van het faciliteren van de zorgmedewerkers in de frontlinie. We hebben extra verpleegkundig personeel geworven.

Ex-medewerkers, gepensioneerden en vrijwilligers opgeroepen. Intern personeel met een zorgachtergrond werd gevraagd de witte jas weer aan te trekken. Medewerkers van afdelingen waar het werk tijdelijk minder werd, zoals bij kwaliteit en veiligheid, fysiotherapeuten en medewerkers van de poli's, hebben we ingezet om nieuwe processen goed te laten verlopen. Denk aan de Ipad-service, ingezet voor patiënten om met hun familie te kunnen communiceren, vanwege het verbod op bezoek. Maar ook werkzaamheden als pyjama's, aangereikt door familieleden, naar de patiënten brengen. Oud-medewerkers boden spontaan aan om de vloeren te komen schrobben.' Achter de schermen gebeurde nog veel meer. 'We moesten aan de slag met zaken als strak verzuimmanagement, inventariseren welke medewerkers in risicogebieden wonen, faciliteren van kinderopvang, vignetten opstellen voor medewerkers die in het buitenland wonen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Steeds met als uitgangspunt: De zorg is in the lead.'

'Voor mijn afdeling zal instroom en behoud van fitte medewerkers de komende tijd nóg prominenter dan voorheen op de agenda staan."

Behoud en instroom van fitte medewerkers moet nóg meer aandacht krijgen

Nu de ergste nood achter de rug lijkt te zijn, komt een lastige, politieke discussie op gang. Er moet een balans worden gevonden tussen de economie, het beschermen van de volksgezondheid en sociale aspecten. 'Voor mijn afdeling zal instroom en behoud van fitte medewerkers de komende tijd nóg prominenter dan voorheen op de agenda staan. Thuiswerken en 1,5 meter afstand houden is voor veel zorgprofessionals nagenoeg onmogelijk, maar voor ondersteunende en stafdiensten zal dit eerder regel dan uitzondering worden. Binnen HRM maken we al gebruik van digitale mogelijkheden, die een prima alternatief zijn voor overleggen en sollicitatiegesprekken. Al mis ik soms het persoonlijke gevoel hierbij wel.' Loek werkte tot 1998 zelf jarenlang als IC-verpleegkundige en maakt zich, naast de fysieke belasting door onder andere de 12-urige diensten in het crisisrooster, vooral zorgen over de mentale belasting van medewerkers in de zorg. 'Ik weet nog goed hoe het voelt als mensen, die je verzorgd hebt, overlijden. Medewerkers die hiermee in hun normale werkzaamheden niet of nauwelijks te maken hebben, zien dit nu wel met regelmaat gebeuren. Het is mentaal een loodzware periode en ik ben oprecht bang dat het jonge professionals afschrikt. Zonder goede begeleiding kan ik me voorstellen dat zij de zorg zullen verlaten.'

Blijvende waardering

Loek ziet dat dokters, verpleegkundigen, managers en overig personeel echt tot hun recht komen nu de regeldruk wat minder strak wordt toegepast. 'Het zijn doeners en een enkeling stijgt boven zichzelf uit. Het is mooi om te zien dat de digitalisering wordt omarmt om effectief te kunnen blijven werken. Die winst nemen we mee naar de toekomst. Ik hoop dat de corona perikelen ons als zorgorganisatie wat verlichting brengen op het gebied van regelgeving en dat we weer terug kunnen naar dat waar we in de basis voor staan: Liefdevolle zorg met passie!' En dat is meteen ook zijn boodschap aan de politiek: 'De zorg werd jarenlang ondergewaardeerd, waardoor wij als ziekenhuis met kraptemodellen moeten werken. Nu gebleken is hoe belangrijk onze zorgverleners zijn, is het tijd hen blijvend te belonen. Niet alleen met vluchtige kreten als 'toppers' en 'kanjers'. Laat de waardering beklijven: In financieel opzicht èn met de bijbehorende status en het ontzag dat ze verdienen!'

Ook bij Zorg aan Zet staan we voor u klaar in deze tijd. Bekijk onze aangepaste dienstverlening, met onder andere 'Extra financiële hulp vanuit SectorplanPlus', 'Extra coaching voor de zorg' en 'Extra handen voor de zorg'.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben

Bedankt voor je aanmelding.