Deel dit:

De Raad van Toezicht van Zorg aan Zet opereert sinds 1 januari in een vernieuwde samenstelling. In een korte serie stellen we de vijf leden aan u voor. Vandaag: Karen Cox (55) uit Beek, directeur van Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid in Eindhoven en Tilburg.

Toegetreden op 1 januari 2020 is Karen Cox (55) een van de twee nieuwe gezichten in de Raad van Toezicht. Zij noemt zichzelf een verbinder. Iemand die houdt van de nuance en lastige vraagstukken vanuit verschillende perspectieven benadert. “Die brede kijk zet ik graag in voor Zorg aan Zet.”

Waarom wilde u graag toezichthouder worden bij Zorg aan Zet?

“Als directeur van een opleidingsorganisatie voor de zorg zit ik steeds vaker met werkgevers aan tafel. Onderwijs- en zorginstellingen kunnen niet meer zonder elkaar. Zij hebben elkaar hard nodig om de arbeidsmarkt goed te kunnen bedienen. Toen ik de vacature als toezichthouder voorbij zag komen, dacht ik meteen: dit past bij mij. Ik ben heel blij dat Zorg aan Zet zo nadrukkelijk de verbinding legt met het onderwijs.”

Hoe ziet u uw rol binnen de Raad van Toezicht?

“Het beeld over opleiden in de zorg is nog vrij traditioneel. Er is zoveel meer mogelijk dan de standaard bacheloropleiding, weet ik uit ervaring. Havisten, mbo’ers, zij-instromers; je hebt verschillende doelgroepen met verschillende behoeften. Het is belangrijk dat we daar goed op inspelen. Opleiden hoeft niet per definitie op school te gebeuren, dat kan ook in de praktijk. Samen moeten we op zoek naar nieuwe, flexibele vormen van onderwijs, passend bij wat iemand aan kennis en vaardigheden nodig heeft om in de zorg aan de slag te gaan. Als klankbord van de directie wil ik die nieuwe ontwikkelingen graag breed verkennen en inbrengen bij Zorg aan Zet.”

"Door gebruik te maken van slimme technologie krijgen zorgmedewerkers meer ruimte voor waar het écht om draait en maken we het werken in de zorg aantrekkelijker.”

Wat is volgens u de grootste uitdaging voor Zorg aan Zet en de sector?

“Dat we de medewerkers die nu in de zorg werken voor de sector behouden. Het is doodzonde wanneer jonge, gediplomeerde verpleegkundigen of verzorgenden zo snel weer afhaken. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat we investeren in de ontwikkeling van mensen en in een goed werkklimaat. Daarbij zullen we op een andere manier moeten gaan werken. Door gebruik te maken van slimme technologie krijgen zorgmedewerkers meer ruimte voor waar het écht om draait en maken we het werken in de zorg aantrekkelijker.”

Welk thema heeft uw bijzondere aandacht?

“Dat raakt toch het onderwijs. Waar we naar toe gaan, is dat we mensen veel meer in de praktijk en in de keten gaan opleiden. Dat wil zeggen dat we studenten binnen de regio met verschillende werkvelden in de zorg in contact brengen. Op die manier zijn ze multifunctioneel inzetbaar en ook beter voorbereid op wat er rond een cliënt nog allemaal meer speelt.”

Leer ook de andere leden van de Raad van Toezicht kennen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben





Bedankt voor je aanmelding.