Deel dit:

De huidige krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor werkgevers erg lastig om nieuwe medewerkers te vinden, laat staan dat ook de juiste (zorg-)medewerker wordt bereikt. Employer branding, je organisatie als een duidelijk en sterk werkgeversmerk profileren, wordt steeds belangrijker bij deze zoektocht.

Wat maakt jouw organisatie bijzonder? Hoe zorg je ervoor dat een werkzoekende voor jouw organisatie kiest? Maar ook: Wat is nodig om een medewerker te behouden?

“Wij vinden dat employer branding geen pitch van de afdeling HR moet zijn. De passie en trots die onze medewerkers uitstralen, dàt moet het beeld bepalen,” stelt Tatjana Vondenhoff van marketing en communicatie bij Mondriaan. “De keuze voor de geestelijke gezondheidszorg moet een bewuste keuze zijn. We willen mensen binden en boeien.”

“Door deze samenwerking weten wij nu precies naar wie we op zoek zijn."

Intern samenwerken

Beeldbepaling is één ding, maar hoe bereik je daarmee de juiste doelgroep? Binnen Mondriaan is gehoor gegeven aan de behoefte om nauwer samen te werken tussen de drie specialismen die zich bezighouden met deze materie: Marketing & Communicatie, HR en Werving en Selectie. Vanuit haar spilfunctie geeft Tatjana handen en voeten aan deze samenwerking, waardoor alle mooie ideeën die zijn ontstaan ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Mick van Bergen, werkzaam bij de afdeling arbeidsmarktcommunicatie van Mondriaan, is blij mee met deze ontwikkeling: “Door deze samenwerking weten wij nu precies naar wie we op zoek zijn. In het beeld dat marketing en communicatie heeft opgesteld, herkennen wij duidelijke profielen en kenmerken. Als arbeidsmarktdeskundigen weten wij waar we de juiste mensen kunnen vinden. Om de huidige, en toekomstige, krapte op de arbeidsmarkt op te lossen moeten we ver vooruitdenken. Eerstejaars studenten nu al laten zien welke mogelijkheden wij binnen Mondriaan bieden. Als stageplaats én als werkgever na hun studie.”

MeetMNDRN

“Let’s meet”, dachten ze bij Mondriaan. “Haal drempels weg en kom in contact met potentiële medewerkers”. De deuren werden opengezet voor iedereen die meer wil weten over werken en leren bij deze grote GGZ-instelling. Zij-instromers, studenten en andere werkzoekenden werden uitgenodigd. Maar liefst 75 deelnemers maakten in korte sessies kennis met onder andere de afdeling Vaktherapieën, het expertisecentrum en de inzet van VR-brillen (=Virtual Reality). In een workshop MHFA (Mental Health First Aid) werd toepasbare kennis over de meest voorkomende psychische problemen gedeeld en tenslotte bestond de mogelijkheid om via speeddates persoonlijk kennis te maken met enthousiaste medewerkers van Mondriaan. Tatjana: “Voor de speeddates hadden we start-kaartjes neergelegd, om gesprekken op gang te brengen. Die bleken echter overbodig! Onze opzet is geslaagd: meetMNDRN voelde niet als een sollicitatie”.

Eén van onze medewerkers zei: "Deze avond gaf me energie voor de hele week.”

Tatjana en Mick zijn zeer tevreden en zelfs verrast over het succes van deze maandagavond: “Resultaten zijn niet altijd meteen tastbaar of meetbaar, maar we hebben zeker 40 potentiële medewerkers gevonden. We hebben mensen enthousiast gemaakt voor een carrière in de GGZ en de sfeer op de avond was positief. Dat horen we van bezoekers, maar zeker ook van onze medewerkers terug”. Mick lacht: “Eén van onze medewerkers zei: “Deze avond gaf me energie voor de hele week”. MeetMNDRN smaakt naar meer. “In de toekomst herhalen we dit zeker. Kleinschaliger, specifiek voor een doelgroep -bijvoorbeeld zij-instromers- en meer aansluiten bij de cycli van opleidingen. Niet alleen extern. Ook intern wordt gezocht naar mogelijkheden om de diverse disciplines te laten kennismaken met elkaars vakgebied. Zo haal je drempels weg binnen je organisatie en verbeter je de samenwerking tussen afdelingen". 

Luister naar je medewerkers en laat hen spreken

Dat is de boodschap die Mick en Tatjana aan andere organisaties meegeven. Haal verhalen op uit je organisatie en vraag medewerkers: “Wat maakt dat jij hier graag werkt? Wat kan jou overhalen om een baan elders aan te nemen? Op deze manier weet je precies hoe je je huidige medewerkers tevreden houdt en naar welke medewerkers je op zoek bent. Zo ben je in staat de juiste medewerkers te bereiken, te boeien en aan je te binden. Werk samen en maak gebruik van elkaars expertise”.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben

Bedankt voor je aanmelding.