Deel dit:

Meelopen bij een voorlichtingsbijeenkomst van Zorg aan Zet.

Het zijn bijzondere verhalen die vier ‘ervaringsdeskundigen’ vertellen tijdens een bijeenkomst over werken in de zorg. Zorg aan Zet houdt deze maandelijks. In de zaal zitten zo’n twintig mensen die willen onderzoeken of ook zij aan de slag willen in de zorg of welzijn. De ervaringsdeskundigen doen hun verhaal. De een was ooit fietsenmaker, de ander pensioenadviseur. Ze hebben nu één ding gemeen: ze volgen allemaal een opleiding in de zorg. En ze hebben hun passie gevonden.

De zaal zit vol met mensen die rondlopen met het idee om in de zorg of welzijn te gaan werken. Het zijn mensen die vaak al een carrière achter de rug hebben. Ze hebben vragen: zitten ze wel op ons te wachten? Moet je een opleiding volgen? En welke dan? Emile van Mullekom, medewerker van Zorg aan Zet, geeft een uitgebreide presentatie over de mogelijkheden, de niveaus en de sectoren binnen het zorglandschap. “Ja, werkgevers zitten zeker op jullie te wachten. Nee, je bent nooit te oud om te leren.”

Ervaringsdeskundigen aan het woord

Dat bewijst ook John Ummels (44). Een aantal jaar geleden was hij nog fietsenmaker. Inmiddels volgt hij een opleiding tot verzorgende IG. De zaal luistert ademloos naar zijn verhaal. Zeker als ze horen dat John een ernstig ongeluk heeft meegemaakt als kind. Leren is voor hem niet vanzelfsprekend. John: “Ik volg nu een opleiding tot verzorgende IG. Dit had ik tien jaar eerder moeten doen. Ik werk in een zorgcentrum en loop echt te fluiten over de gang.” 

Collega-ervaringsdeskundige Cindy Roelofs (44) begrijpt de aarzelingen wel van de mensen in de zaal. Zij werkte jarenlang in de kinderopvang en maakte de overstap naar de gehandicaptenzorg. Zij volgt de opleiding tot verpleegkundige maatschappelijke zorg.

“Ik vond het solliciteren nogal spannend naar een leer-werkplek. Ik had geen idee hoe ik dit moest doen. Gelukkig kreeg ik hulp van Zorg aan Zet. Dat pakte goed uit. Echt, ik ben verliefd op de gehandicaptenzorg.”

Voor Max Berlijn (55) was het geen langgekoesterde wens om in de zorg aan de slag te gaan. Hij werkte als pensioenadviseur, maar op een goede dag kreeg ook het reorganisatie-monster hem te pakken. Hij kwam zonder baan te zitten. “En dan? Ik was altijd gek op medische televisieprogramma’s. Dat heeft mij op het pad gezet van de opleiding tot verzorgende IG."

"Natuurlijk zijn er ook wel dingen die tegenvallen. Je moet als leerling weer onder aan de ladder beginnen. En ik ben van nature nogal onhandig. Dat moet ik weer zien te compenseren.”

Als laatste is de microfoon voor Bianca Schins (46). Zij is ervaringsdeskundige met hoofdletter E. Jarenlang was ze bloemist. Maar ze wilde iets anders. Ze begon als huishoudelijke hulp en volgde een cursus tot thuishulp A. Maar het begon te kriebelen. Ze volgde de opleiding tot helpende en daarna ging ze de schoolbanken in om verzorgende IG te worden.

 

Meer over Voorlichtingsbijeenkomsten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben

Bedankt voor je aanmelding.