Deel dit:

Zorg aan Zet feliciteert Centiv met hun benoeming tot koploper binnen het Actie Leer Netwerk. Als Koploper lever je een waardevolle bijdrage aan relevante arbeidsmarktvraagstukken in zorg en welzijn.

GGZ-organisatie Centiv bewijst dat ontregelen kan en werkt. Hier bepalen medewerkers dankzij een proces van ‘radicaal democratiseren’ zelf over het beleid en de werkomstandigheden. En dat vertrouwen in de medewerkers levert keihard resultaat op: Centiv groeit sinds deze interventie elk jaar met dubbele cijfers. De cliënttevredenheid is torenhoog, er is geen werkgerelateerd ziekteverzuim meer en er worden zelfs innovatieve behandelmethoden ontwikkeld. Hoe heeft Centiv dit voor elkaar gekregen?

Radicaal het roer om

Een aantal jaren geleden was de situatie nog totaal anders. De financiële resultaten van de GGZ-organisatie waren zwaar negatief en de cliënttevredenheid en medewerkerstevredenheid waren laag. Het móest echt anders. Het management besloot dit niet met kleine stapjes aan te pakken, maar radicaal het roer om te gooien. Dit begon bij het creëren van vertrouwen in het proces bij de medewerkers. Zij kregen de oprechte vraag wat ze zelf zouden willen veranderen aan de organisatie. Dit leverde een aantal kansen voor ‘quick wins’ op die ook direct uitgevoerd werden – een duidelijk signaal dat hun mening echt serieus genomen werd. Dankzij deze basis van vertrouwen stonden ze open voor grotere veranderingen, waarbij het loslaten van regels centraal stond.

“Uit ervaring kan ik aangeven dat ik niet eerder zo autonoom, met zoveel werkplezier en vooral zonder heel veel gedoe heb kunnen werken! Heel fijn om je echt te kunnen richten op het primaire proces van behandelen.”
Christa Maesen, voormalig werknemer en GZ-psycholoog

Lees hier meer over de vernieuwende aanpak van Centiv.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben

Bedankt voor je aanmelding.