Deel dit:

Nog teveel mensen denken en praten negatief over onze sector. Doodzonde, ze moesten eens weten hoe mooi het is om te werken in zorg en welzijn. Hoeveel betekenis het leven krijgt door er voor een ander te zijn.

Om de beeldvorming positiever te kleuren, maakt filmmaker Bart Hölscher, in samenwerking met Zorg aan Zet, een tweedelige documentaireserie. Échte mensen met échte verhalen uit de praktijk. Het wordt prachtig en waardevol, zo leert een eerste blik achter de schermen.

Joyce Heffels, projectleider dienst Behandeling bij Land van Horne in Weert:

“In oktober vorig jaar kwam de vraag of wij wilden meewerken aan deze serie. Dat voelde meteen goed. Voor ons is deze documentaire een uitgelezen kans om meer bekendheid en begrip te creëren voor de ziekte van Huntington. En om te laten zien hoe divers onze gespecialiseerde zorg is voor deze cliënten. Huntington is een erfelijke en progressieve hersenaandoening die mensen vaak al op jongere leeftijd treft en die diep ingrijpt in het gezin. Het is heftig, maar dat maakt het tegelijkertijd ook ontroerend mooi. Ook die positieve kant willen we via deze documentaire laten zien. Hoe bijzonder het is om met deze cliënten te werken. En hoe belangrijk dat er begrip is voor hun ziekte.

"Deze documentaire vertelt het échte verhaal en laat zien hoe mooi en afwisselend het is om in de zorg te werken. Wat je kunt betekenen voor een ander."

Bij de eerste kennismaking vertelde filmmaker Bart Hölscher wat zijn motieven waren. Hij wordt niet gedreven door sensatie, hij wil een eerlijk verhaal vertellen, professioneel en integer. Gewoon, zoals het is in de zorg. Dat gaf de doorslag. Ook de vervolggesprekken met cliënt Maria en onze maatschappelijk werker Willeke verliepen prettig. In een open sfeer werd afgesproken wat wel en niet gefilmd zou worden. Maria was heel enthousiast, ze vindt het belangrijk om haar verhaal te delen. Als organisatie ondersteunen wij dat van harte.

De documentaire is een weerspiegeling

Deze documentaire vertelt het échte verhaal en laat zien hoe mooi en afwisselend het is om in de zorg te werken. Wat je kunt betekenen voor een ander. Mensen die misschien nog twijfelen over een baan in zorg en welzijn, zou ik willen meegeven: geef het gewoon een kans en ervaar wat het met je doet. Dat gevoel dat je na je werk thuiskomt en denkt: ‘Dat hebben we samen toch weer mooi gedaan’. Hoe ziek iemand ook is, het is de mens achter de ziekte die ons drijft. Deze documentaire weerspiegelt hoe wij onze cliënten zelf benaderen. Hun waardigheid staat centraal.” 

Nieuwsgierig geworden? Filmmaker Bart Hölscher is vastbesloten om nog meer portretten te maken. Van thuiszorg tot maatschappelijk werk en van de kinderopvang tot de kinderarts: alle aspecten van de zorg moeten aan bod komen. "Als het aan mij ligt, blijf het hier niet bij. Ik kijk er naar uit. Elke keer weer word ik geraakt en gaat er een wereld voor me open. Het is een zoektocht. Dat maakt dit werk zo mooi.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben

Bedankt voor je aanmelding.