Deel dit:

Onlangs heeft AZW een rapport gepubliceerd over anders werken in zorg en welzijn.

Onderzoeksbureau SenseGuide heeft in opdracht van AZW narratief onderzoek gedaan naar het vormgeven van anders werken volgens de werknemer.

Meer dan 600 zorg- en welzijnsmedewerkers delen hun verhalen over werken in de zorg, waaronder 64 (10%) medewerkers uit Limburg. Welke ideeën hebben deze medewerkers over ‘Anders werken in zorg en welzijn’? In dit artikel zetten wij de resultaten uit het onderzoeksrapport op een rijtje voor regio Limburg.

Goed werk

De Limburgse deelnemers werken voornamelijk in het sociaal werk (welzijn en maatschappelijke dienstverlening), de thuiszorg (extramuraal) en de verpleging en verzorging (intramuraal). Maar ook andere branches in de regio zijn vertegenwoordigd in het onderzoek.

Het onderzoek begint met het in kaart brengen van de mate waarin de deelnemers goed werk ervaren. Hierbij wordt goed werk door de deelnemers omschreven als cliëntgericht waarbij de voortgang voor cliënten voorop staat. Het merendeel van de Limburgse deelnemers geeft aan dat de mate waarin werk goed gedaan kan worden niet hoog en niet laag is, en dat zij zelf veel invloed hebben op het leveren van goed werk. De hoge werkdruk in sector wordt gezien als een belemmering voor het verrichten van goed werk. Daarbij hebben de deelnemers meer behoefte aan ondersteuning dan aansturing vanuit het management.

Ideeën voor het anders werken

Uit de verhalen van de medewerkers komt een aantal voorwaarden naar boven dat essentieel is om goed werk te (blijven) doen. De medewerkers delen ideeën om anders te werken, waarvan de meeste betrekking hebben op het verminderen van administratieve lasten, efficiënter werken en flexibelere regelgeving. Deze ideeën werden ook landelijk het meeste genoemd. Publieke waardering speelt vooral in Limburg een grote rol, zo blijkt uit het onderzoek.

Meer lezen over het onderzoek? Lees het volledige rapport gepubliceerd door azw.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben

Bedankt voor je aanmelding.