Deel dit:

Zelf in de regie dankzij Academie voor Patiënt en Mantelzorger (APM) van het MUMC+. Het initiatief werd tijdens de koplopersbijeenkomst van het Actie Leer Netwerk benoemd tot koploper. Als Koploper lever je een waardevolle bijdrage aan relevante arbeidsmarktvraagstukken in zorg en welzijn.

Na ontslag uit het ziekenhuis heeft iemand vaak nog thuiszorg nodig. Ook in deze branche zijn de personeelstekorten helaas goed voelbaar. Bij het Maastricht UMC+ knelde het enorm dat patiënten niet uit het ziekenhuis ontslagen konden worden, simpelweg omdat er geen thuiszorg beschikbaar was.

Dankzij de Academie voor Patiënt en Mantelzorger (APM) kunnen patiënten en hun naasten nu een groot deel van deze zorg zelf oppakken. Daardoor zijn wachtlijsten korter, neemt de zelfredzaamheid toe en vermindert de druk op de (thuis)zorg.

Zelf in de regie

Niet naar huis kunnen, omdat er geen thuiszorg beschikbaar is: een vervelende situatie voor patiënt én ziekenhuis. Het Maastricht UMC+ greep in en zette met projectgelden van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars de Academie voor Patiënt en Mantelzorg (APM) op. Hier kunnen patiënten en hun mantelzorgers zorghandelingen leren om thuis zelf uit te voeren. Denk hierbij aan wondverzorging, steunkousen aantrekken en injecteren. Patiënten kunnen vervolgens sneller naar huis en hebben minder thuiszorg nodig. Hierdoor neemt de druk op de zorg af en neemt uiteindelijk de kwaliteit van zorg ook toe.

Tips voor anderen

Voor zorgorganisaties die graag ook een APM willen opzetten heeft het Maastricht UMC+ drie tips:

  • Zorg ervoor dat de drie belangrijkste groepen (zorgprofessionals, patiënten en mantelzorgers) vroegtijdig en gedurende het hele traject betrokken zijn. Denk hierbij ook aan stakeholders als mantelzorg- en patiëntenverenigingen.
  • Investeer in adequate, praktische opleiding en training van je zorgprofessionals. Zorg ervoor dat deze trainingen goed passen bij de behoeften en capaciteiten van deelnemers. Durf op zoek te gaan naar de ‘pijnpunten’ qua kennis in je organisatie en begin daar waar je een probleem op kunt lossen.
  • Het is belangrijk goed te evalueren tijdens het verandertraject. Verzamel feedback en data over de effectiviteit en impact, en wees bereid de aanpak bij te stellen op basis van deze inzichten.

Lees meer over het initiatief 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben





Bedankt voor je aanmelding.