Deel dit:

Peter Muijen, bestuurder van Daelzicht

Wat staat de sector zorg en welzijn dit nieuwe jaar te wachten? Wat wordt de belangrijkste opdracht? We blijven positief en richten het vizier op de toekomst. In deze serie laten we zien hoe zorg- en welzijnsorganisaties in Limburg zich voorbereiden op de wereld van morgen. Vandaag deel 3: Peter Muijen, bestuurder van Daelzicht. 

Hoe kijkt u terug op 2020?

"Denkend aan de cliënten die ons zijn ontvallen, allereerst met veel droefenis en verdriet. Het coronavirus heeft diepe impact gehad op alles en iedereen binnen Daelzicht. Tegelijkertijd voel ik trots en heb ik heel veel bewondering voor hoe we deze coronastorm samen hebben doorstaan. Bewoners en ambulante cliënten, familieleden en medewerkers: het bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel was en is enorm. Vergeet niet dat ook mensen met een verstandelijke beperking zich terdege realiseren wat er aan de hand is. Zeker voor hen was het bijzonder pijnlijk om zo lang van de buitenwereld te zijn afgesloten. En wat te denken van hun familie! Stel je voor dat je zoon jarig is en dat je achter glas moet toekijken hoe hij zijn gebakje opeet. Dat snijdt dwars door de ziel."

Wat wordt de belangrijkste opgave in 2021?

“Om het virus eronder te houden, is het zaak om continu alert te blijven. En dat doen we. We leren elke dag van corona. Maar er is natuurlijk meer. Ook in 2021 werken we verder aan de kwaliteit van onze zorg. ‘Bij Daelzicht word je gezien’, zo heet onze missie om elke dag weer een extra stapje te zetten. Bijvoorbeeld met onze huisvesting. Met nieuwbouwprojecten in Heel, Sevenum en Koningslust investeren we in een veilige en comfortabele woonomgeving voor onze cliënten. Heel belangrijk vinden we dat.

Daarnaast bekijken we hoe we moderne zorgtechnologie zo goed mogelijk kunnen inpassen in de leefwereld van onze bewoners en de werkwereld van onze medewerkers. We kiezen alleen voor technologie met aantoonbare meerwaarde. Dat wil zeggen: ondersteunend aan de zorg en afgestemd op de wensen en behoeften van cliënten. Daar waren we al mee bezig en daar gaan we nadrukkelijk mee verder.”

'Kijkend naar alle ontwikkelingen zijn de uitdagingen te groot om als zorginstelling alleen op te lossen. Daarom hebben we in deze Limburgse regio de handen ineengeslagen met zeven andere organisaties in de gehandicaptenzorg.'

Hoe kijkt u naar de uitdagingen op de arbeidsmarkt?

“Ik kijk met een tevreden gevoel naar 2021. Het perspectief voor onze organisatie ziet er goed uit, we zijn een aantrekkelijke werkgever. Oftewel: bij Daelzicht willen meer mensen werken dan dat er weggaan. Dat wil niet zeggen dat er op dit moment geen knelpunten zijn. Het coronavirus stelt ons voor grote uitdagingen. Als medewerkers ziek worden of in quarantaine moeten, ontstaat er een acuut probleem op de werkvloer, waardoor de druk op andere collega’s toeneemt. Dat vraagt om veel extra inzet en flexibiliteit. Mede dankzij externe ondersteuning van zzp’ers lukt het om personele knelpunten op te lossen, maar neem van mij aan: onze roosterplanners staan voor een enorme opgave om de werkschema’s passend te maken.”

Hoe ziet u de toekomst van de sector?

“Laat ik dicht bij huis blijven. Kijkend naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, de groeiende zorgvraag, de vergrijzing en de toenemende financieringsdruk zijn de uitdagingen te groot om als zorginstelling alleen op te lossen. Daarom hebben we in deze Limburgse regio de handen ineengeslagen met zeven andere organisaties in de gehandicaptenzorg. Samen gaan we dit jaar de knelpunten verkennen en analyseren, om vervolgens tot inhoudelijke en niet vrijblijvende keuzes te komen. Wordt vervolgd dus.”

Volgende week leest u de visie op de toekomst van Raymond Clement, bestuurder van MIK & PIW Groep.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben





Bedankt voor je aanmelding.