Deel dit:

Interview met de bedenkers.

Managing director Jeroen van den Brink en strategy director Tom Peeters, vanuit reclamebureau Publicis betrokken bij het ontwikkelen van Ik Zorg. Ze geven een kijkje achter de campagneschermen. “Het is tijd voor een coming-out van de zorgsector.”

“Echt hartstikke mooi en belangrijk werk hoor, maar niets voor mij.” Het is een veelgehoorde uitspraak over werken in zorg en welzijn. En dat vooroordeel moet overboord, want in de sector zijn de komende jaren vele nieuwe professionals nodig. Najaar 2018 startte daarom de campagne Ik Zorg, die als doel heeft om de veelzijdigheid van zorg en welzijn voor het voetlicht te brengen. Hoe? Managing director Jeroen van den Brink en strategy director Tom Peeters, vanuit reclamebureau Publicis betrokken bij het ontwikkelen van Ik Zorg, geven een kijkje achter de campagneschermen. “Het is tijd voor een coming-out van de zorgsector.”

“In de beweging naar betekenisvol werken heeft de zorg een streepje voor”

Sommige campagnes staan zelfs jaren later nog bij iedereen op het netvlies. Misschien wel het bekendste voorbeeld: ben je geschikt of ongeschikt? Van den Brink werkte destijds met Publicis aan de Defensiecampagne. Hij noemt diverse redenen voor het succes. “We gebruikten geen scheurende tanks of laag overvliegende straaljagers, maar beelden die herkenbaar waren. Zo konden mensen zich ermee identificeren,” vertelt hij. Je krijgt de pot mayonaise niet open? Ongeschikt. Eindeloos twijfelen tussen een bami- en bitterbal? Ongeschikt. Douchen met ijskoud water? Geschikt. Het enthousiasme voor de campagne bij Defensiemedewerkers was misschien wel doorslaggevend voor het succes. “De campagne werd intern zeer sterk gedragen,” aldus Van den Brink. “Defensie-medewerkers zijn per definitie geschikt en daar waren ze trots op. Zij waren de belangrijkste ambassadeurs.”


Veelzijdige sector

Iedereen wilde geschikt zijn voor Defensie. Dat is knap aan de campagne, vindt communicatiestrateeg Peeters: ook wie niet geïnteresseerd was in een baan bij Defensie, wilde zich kwalificeren. En daar ligt precies de uitdaging voor de zorg- en welzijnssector. “Hier is het eigenlijk tegenovergesteld. Veel mensen hebben het gevoel dat de zorg niets voor hen is.” Peeters heeft gemerkt dat deze opvatting vaak op weinig is gebaseerd. Op negatieve berichtgeving, vooroordelen, een vaag gevoel. Onterecht, volgens Peeters. “Zorg gaat ook om techniek, om leiderschap. Zorg is ook modern.” Dat vooroordeel wegnemen en de veelzijdigheid van de sector laten zien is het doel van Ik Zorg. “Met het tonen van beroepstrots kunnen we vooroordelen wegnemen. Het is tijd voor een coming-out van de zorgsector: ik zorg óók!”
 

Word geen kameleon

Ik Zorg wil mensen interesseren voor de sector zorg en welzijn. De huidige hoogconjunctuur zorgt ervoor dat veel branches momenteel naarstig zoeken naar nieuw personeel. Waarom zouden mensen dan kiezen voor een baan in zorg en welzijn? Peeters vindt de beweging naar betekenisvol werken hoopvol. “Daarin heeft de zorg een streepje voor.”

“Weet je als organisatie wie je bent en waar je voor staat?”

Wanneer belangstellenden voor zorg en welzijn zich melden, willen individuele organisaties deze geïnteresseerden vervolgens aan hen binden. Van den Brink en Peeters hebben enkele tips om dit succesvol aan te pakken. Goed weten wie je bent als organisatie en waar je voor staat: dat is volgens Van den Brink het allerbelangrijkst. “In de bestuurskamer zal iedereen zeggen dat jouw organisatiewaarden bekend zijn en worden gedeeld. Maar vindt de medewerker op de gang dat ook? Dat is de uitdaging. Als je dat op orde hebt, kun je mensen aantrekken en bij je houden.” Daarbij moet je dicht bij jezelf blijven als organisatie. Een valkuil is namelijk het tegenovergestelde. “Dat je denkt: dit is wat de doelgroep wil, dus dit zijn we.” Zo word je een kameleon, zegt Van den Brink. “En je werft mensen die niet bij je organisatie passen. Dan ben je verder van huis.”

Peeters ziet in de nieuwe campagne een kans voor zorg- en welzijnsinstellingen. “Bij Ik Zorg staan nadrukkelijk de mensen centraal en niet de organisaties,” stelt hij. “Dat kun je verder doorvoeren. Vraag als top meer aan je medewerkers. Hoe kunnen we geïnteresseerden meer laten zien van de praktijk? Daar hebben ze vast goede ideeën over. De organisatie en medewerker zijn samen aan zet.”

Bron: WGV Zorg en Welzijn, Bestuurdersmagazine okt. 2018

Meer over: Campagne Ik Zorg

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben

Bedankt voor je aanmelding.