Deel dit:

Gekscherend wordt hij door zijn teamgenoten ook wel mister banenmarkt genoemd; Emile van Mullekom. Een geuzennaam om trots op te zijn!

Tijdens de vijf banenmarkten die Zorg aan Zet afgelopen jaren hield vonden zo’n zestienhonderd geïnteresseerden hun weg richting de arbeidsmarkt. Maar ja, dan steekt corona de kop op en wat doe je dan? Juist, je gaat online. Maar wel mét de charme van een fysieke banenmarkt.

Het was al snel duidelijk; een fysieke banenmarkt in 2020 was een no-go. Te risicovol. Maar er is veel vraag naar werken in de mooie sector zorg en welzijn. Geen banenmarkt was dan ook geen optie. “We willen de rode loper toch uitrollen voor potentiële medewerkers en laten zien wat we allemaal te bieden hebben”, zegt projectadviseur Emile van Mullekom. Met een aantal collega’s werd gezocht naar de oplossing aan de hand van een paar criteria: het nieuwe evenement moet ten alle tijden door kunnen gaan én de kandidaat moet centraal staan. Al snel was een digitale banenmarkt geboren. Emile: “Maar hoe bereik je dat bezoekers kunnen struinen langs de verschillende ‘digitale’ kraampjes en kunnen ‘ruiken, proeven én voelen’ aan de sector? Want dat is toch de charme van een markt. Samen met de bouwer van Zorgnet Limburg hebben we een brainstorm gehouden. Wat willen wij bereiken? Wat is technisch mogelijk? Daar is een mooi idee uit ontstaan. Omdat we Zorgnet Limburg hebben staan, met een schat aan informatie en vacatures, lag het voor de hand om daar een koppeling te maken. ”

Het idee in het kort

Kandidaten worden in de laatste week van november digitaal welkom geheten op de banenmarkt. Vanaf de bank thuis kunnen ze verschillende kraampjes bezoeken. De kraampjes zijn vervangen door video’s waar de zorg- en welzijnsorganisaties zich in voorstellen. Daaronder hangen de vacatures die staan op Zorgnet Limburg. Dit kunnen natuurlijk ook opleidingsplekken zijn. Is de kandidaat geïnteresseerd, dan is er meteen een mogelijkheid om te chatten of via een agenda een afspraak in te plannen. Dat kan bij één organisatie, maar natuurlijk ook bij meerdere. Programmamanager Cristel Collard was nauw betrokken bij de ontwikkeling. “We hebben ook gekeken naar bedrijven als Booking en Bol. Daar zie je dat als je een zwembroek koopt, je misschien ook geïnteresseerd bent in zonnebrandcrème. Van dit soort technische snufjes maken wij ook gebruik om de kandidaten zo goed als mogelijk te bedienen.”

“We willen de rode loper toch uitrollen voor potentiële medewerkers en laten zien wat we allemaal te bieden hebben.”

Op de fysieke banenmarkt kunnen bezoekers ook informatie opvragen over opleidingen, uitkeringen of oriëntatiemogelijkheden. Al deze organisaties krijgen ook een plekje. Zo is er ook aandacht voor Sterk in je Werk. Cristel: “Ik heb gezocht naar voorbeelden van een dergelijke markt in Nederland. Ja, er zijn digitale banenmarkten, maar daarvoor hebben kandidaten vaak een LinkedIn-profiel nodig. Bovendien moeten kandidaten zichzelf presenteren. Met de krapte binnen onze sector willen we juist dat organisaties zich presenteren en in de spotlight komen te staan. Kandidaten moeten zo veel als ontzorgd worden om ons te vinden. We denken dat dit met deze aanpak zeker lukt en dat we met iets unieks bezig zijn. We zijn aan het pionieren en dat is spannend, maar ook geweldig om te doen.”  

Een greep uit de organisaties die al meedoen:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben

Bedankt voor je aanmelding.