Deel dit:

De Raad van Toezicht van Zorg aan Zet opereert sinds begin dit jaar in een vernieuwde samenstelling. In een korte serie stellen we de vijf leden aan u voor. Vandaag: nieuwkomer Frank Frissen (54) uit Beek, associated partner bij organisatieadviesbureau Coredaet.

In zijn vorige functie als directeur HR en Algemene Zaken bij OCI Nitrogen volgde hij nauwgezet de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Met een brede, nieuwsgierige blik en de stille wens om zich ooit dienstbaar te maken voor de zorg. “Een prachtige sector die volop in verandering is en voor grote uitdagingen staat”, zo klinkt het. Tel die interesses en eigenschappen bij elkaar op en u begrijpt waarom Frank Frissen per 1 januari 2020 is benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van Zorg aan Zet.

Waar komt uw interesse voor de zorg vandaan?

“Die bestaat al veel langer. Volgens mij kun je in weinig andere sectoren zo van betekenis zijn. De zorgsector, die met het oog op de vergrijzing alleen maar belangrijker wordt, is de afgelopen jaren blootgesteld aan vele veranderingen. De arbeidsmarkt staat enorm onder druk, veel medewerkers stromen uit terwijl de behoefte aan zorg alleen maar toeneemt.  Als gevolg van de marktwerking moeten werkgevers in de zorg zichzelf opnieuw gaan positioneren.”

"Het is goed om samen doelen te stellen. Vervolgens is het zaak om vast te houden aan die keuzes. En nog belangrijker: om samen de eerste stap te zetten."

Ligt daar volgens u een taak voor Zorg aan Zet en voor u als toezichthouder?

“Absoluut. Zorg aan Zet neemt een bijzondere positie in omdat ze acteert namens de deelnemende zorgorganisaties. Voor het samenwerkingsverband is het heel belangrijk om scherpe keuzes te maken en op die manier focus aan te brengen in de gewenste dienstverlening. Waar kunnen we waarde toevoegen? Wat willen we doen en wat niet? Hoe bevorderen we de instroom van personeel? Hoe houden we de zorg aantrekkelijk zodat mensen in deze sector willen blijven werken? Het is goed om samen doelen te stellen. Vervolgens is het zaak om vast te houden aan die keuzes. En nog belangrijker: om samen de eerste stap te zetten. Vanuit mijn expertise met de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven lever ik hier graag mijn bijdrage aan als toezichthouder. Uit ervaring weet ik bijvoorbeeld dat het niet verstandig is om teveel zaken tegelijk op te pakken. Het is effectiever om stap voor stap je doelen te verwezenlijken.”

Ter besluit de volgende stelling: ‘Zonder goed bestuur geen goede zorg’.

“Ik vind het lastig om deze met ja of nee te beantwoorden. Zonder al die verpleegkundigen, verzorgenden en begeleiders kan natuurlijk geen enkele organisatie goede zorg leveren. Aan de andere kant heb je een goed bestuur nodig dat de juiste randvoorwaarden stelt waarbinnen die zorg geboden kan worden. In díe volgorde. Bestuurders horen altijd ondersteunend te zijn aan de mensen die de zorg in de praktijk leveren.”

Leer ook de andere leden van de Raad van Toezicht kennen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben

Bedankt voor je aanmelding.