Deel dit:

De Raad van Toezicht van Zorg aan Zet opereert sinds 1 januari in een vernieuwde samenstelling. In een korte serie stellen we de vijf leden aan u voor. Vandaag: Marc van Ooijen (49) uit Gennep, bestuursvoorzitter van De Zorggroep in Venlo.

Zorgbestuurder Marc van Ooijen heeft een missie. De bevlogen specialist in governance wil de zorg graag toekomstbestendig organiseren. Dat doet hij vanuit verschillende rollen en sinds 1 januari 2019 ook als toezichthouder voor Zorg aan Zet. “Ik kijk graag breed, over de grenzen van mijn eigen organisatie. Mijn kennisbijdrage aan dit samenwerkingsverband van zorgorganisaties in Limburg is ook een manier om de zorg toekomstproof te maken.”

Wat is uw rol binnen de Raad van Toezicht?

“Als toezichthouder kijk ik vanuit een brede blik of het beleid van Zorg aan Zet de aangesloten zorgorganisaties ook daadwerkelijk verder helpt. Daarbij probeer ik met mijn kennis iets toe te voegen. Kennis van de zorg en in het bijzonder van besturen. De governance, oftewel hoe we onszelf organiseren. Daar ligt mijn expertise.”

Wat is uw indruk na een jaar. Hoe staat Zorg aan Zet ervoor?

“Kijkend door de bril van Zorg aan Zet ben ik erg enthousiast. Er worden heel veel goede en mooie activiteiten georganiseerd. Bij de deelnemende zorgorganisaties proef ik dat enthousiasme nog wat minder. Daar zit ook meteen de uitdaging. Zorg aan Zet moet nog beter laten zien wat haar toegevoegde waarde is. Op welke manier haar inspanningen bijdragen aan een oplossing voor de problemen op de arbeidsmarkt. Anders geformuleerd: werkgevers moeten de resultaten van Zorg aan Zet ook als succes gaan ervaren.”

“Om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen kiezen en ook behouden blijven voor de zorg, moeten de krachten worden gebundeld."

Welke opdracht ligt er voor de sector Zorg en Welzijn in Limburg?

“De grootste uitdaging zit ‘m in de samenwerking. Om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen kiezen en ook behouden blijven voor de zorg, moeten de krachten worden gebundeld. Dat besef is er ook, er is geen sprake van onwil. Het probleem is vaak de tijd. Er is zoveel aan de hand in de zorg, zorgorganisaties hebben het zo druk met zichzelf dat het vizier niet altijd op samenwerken staat.”

Ter besluit de volgende stelling: Zonder goed bestuur geen goede zorg.

“Daar kan ik me bij aansluiten. Met één belangrijke kanttekening. Goed besturen betekent dat je de professionals in je organisatie de maximale ruimte geeft om zich te ontwikkelen en te doen wat het beste is voor de cliënt. Aan het bestuur de taak om dat te faciliteren. Dat betekent dat je goed moet luisteren naar wat mensen nodig hebben. Dat moet je niet zelf gaan invullen.”

Leer ook de andere leden van de Raad van Toezicht kennen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben

Bedankt voor je aanmelding.